Op zoek naar GREATNESS

Afgelopen dinsdag mocht ik weer “aan de bak” voor de training persoonlijke effectiviteit bij de bestuursacademie. Vooraf had ik al in het programma gezien dat de 7 eigenschappen van effectief leiderschap centraal stonden. Deze eigenschappen zijn eigenlijk wat veel om in 1 trainingsdag voor je kiezen te krijgen…helemaal als ik als “goedbedoelde stuiterbal” dat ook nog eens over-enthousiast (bron: tussenevaluatie) in een flink tempo voorschotel…

Zelf heb ik het boek gelezen toen ik als “jonge manager” aan de slag ging en ik moet eerlijk zeggen dat ik het nooit heb uitgelezen. Niet uit desinteresse, maar de theorie van Covey was beter dan zijn verhaalopbouw. Eerlijk gezegd is het gewoon 250 pagina’s ultieme goeroe wijsheid door elkaar heen over pro-activiteit, prioriteren, samenwerken, zelfbewustzijn en jezelf scherp houden. Kortom geweldig, maar ook wat veel.

En toch maakte mijn hart een sprongetje…En dat kwam door de 8ste eigenschap van Stephen Covey waarover je veel minder hoort maar die wel op het programma stond. De 8ste eigenschap is namelijk: Ga op zoek naar je innerlijke stem en inspireer anderen dit ook te doen. Hiermee slaat Covey een brug naar leiderschap vanuit de spirituele intelligentie die wij als mensen bezitten. Vraagstukken hierin zijn: wat wil ik nalaten?…Wat wil ik echt doen om gelukkig te worden? Hoe help ik anderen hiermee. Ik kan dit enorm waarderen! Ook al is Covey sinds 2012 niet meer onder ons, dit bewijst wel aan mij dat hij meer is dan een leiderschapsgoeroe.

Een complete opname van een van zijn shows waarin hij deze 8ste eigenschap toelicht staat op youtube, een aanrader: https://www.youtube.com/watch?v=M3rBPJ_D3eM

Zijn afsluitende quote wil ik toch nog even delen: we are not human beings having a spiritual experience, we are spiritual beings having a human experience. Love it!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *