Ramon Dekker Advies en Training

Rosa de Werdstraat 11

2331 BH Leiden

Kamer van Koophandel:

67337511

 

MD partner.jpg

 

Bridge 2 learn.JPG

 

bestuursacademie.JPG


Focus bepalen om succes te behalen

(20-07-2016)

focus.jpg

Ik ben van mezelf uit niet erg doelgericht. It happens as it comes along dacht ik altijd. De laatste jaren heb ik het idee dat met social media en hedendaagse IT ontwikkelingen het een vereiste is geworden om snel te reageren op je omgeving en te multi tasken. Dit klinkt allemaal prachtig maar kan in werkelijkheid ook erg onrustig, gehaast en chaotisch worden. Daarnaast kom je nergens aan toe.

 

Ik kan aan mezelf vrij makkelijk merken als ik minder focus heb. Zodra er aan mij gevraagd wordt hoe het met me gaat of wat ik voor plannen ik heb val ik meestal door de mand. Een enorme brei aan recentelijke belevingen knoop ik met veel enthousiasme aan elkaar en ik schiet van het ene verhaal naar het andere, in de hoop dat ik tot een gestructureerd antwoord kom. Nou vergeet het maar. Ik heb op dat moment te weinig focus en ben vooral hardop aan het nadenken.

 

Als je ergens wil komen helpt het enorm om doelen te stellen en je einddoel zo specifiek mogelijk te bepalen. Het klinkt zo logisch, je moet het alleen wel doen en het is niet altijd makkelijk om doelgericht te blijven. In eerdere blogs heb ik gesproken over focus en ik ben ervan overtuigd dat je focus nodig hebt om succesvol te zijn. Of je het nu hebt over je dagindeling, je werkritme, je huis, je volgende ontwikkeling, je financiën of zelfs je volgende blog of tweet kijkt;... je hebt focus nodig!

 

Het helpt mij zelf enorm om doelen op te schrijven en hierbij de vraag te stellen hoe ik dit kan realiseren. Zo vraag ik me geregeld af wat ik die dag wil bereiken of wat ik in een volgende vergadering minimaal besproken wil hebben. Ook bij mij werk reserveer ik specifiek tijd om mijn mail af te handelen of bewust on-line te zijn. Dit helpt enorm, want als je altijd je mail open hebt staan is de kans groot dat je in de waan van de dag gaat leven en daarmee de focus verliest. Een volgende stap kan de telefonische bereikbaarheid zijn. In mijn werk is het ondenkbaar dat ik niet bereikbaar ben. Aan de andere kant heb ik een voicemail en kan ik zelf weer bepalen wanneer ik deze afluister. Ik heb zelf de keuze, zolang ik de consequentie maar aanvaart. En dat doe ik.

 

Het begint dus allemaal bij focus. En het mooiste van alles? Het kost me helemaal niks. Je kan vandaag beginnen om doelen te stellen en tijd vrij te maken om gericht deze doelen te behalen. Ik bereik er meer mee en kom gedreven over op mijn omgeving. En de volgende keer dat iemand vraagt hoe het met me gaat, heb ik mijn antwoord paraat.

 


   


 

Plaats een reactie: